Pengenalan
Resepi Lasagna merupakan makanan yang versatile dan amat digemari oleh orang tempatan di Malaysia. Terdapat tiga teori tentang asal-usul lasagna. Dua yang menandakan hidangan Yunani kuno. Teori utama ialah lasagna berasal dari Greek iaitu (laganon) iaitu kunci kira-rata doh pasta yang dipotong menjadi jalur. Perkataan (lagana) masih digunakan dalam bahasa Yunani bermaksud sejenis rata nipis roti yang tidak beragi.
Teori yang lain adalah lasagna merupakan perkataan yang berasal dari Yunani (lasana) atau (lasanon) yang bermaksud "tatakan kaki tiga atau stand for periuk", "ruang periuk". Orang-orang Rom meminjam perkataan sebagai "lasanum", yang bermaksud "periuk" dalam bahasa Latin. Orang-orang Itali menggunakan perkataan untuk merujuk kepada hidangan di mana lasagna dibuat. Kemudian nama makanan diambil dengan mengikut nama pinggan hidangan.
Teori ketiga untuk lagsana telah dicadangkan, iaitu hidangan ini merupakan satu perkembangan Bahasa Inggeris resipi abad ke-14 "Loseyn" seperti yang diterangkan dalam Forme of Cury, buku memasak ini digunakan semasa pemerintahan Richard II. Walau bagaimanapun, teori ini masih menjadi perbalahan kerana ia boleh dikatakan bahawa tomato adalah asas ramuan lasagna. Ini tidak tiba di Eropah sehingga selepas Columbus sampai ke Amerika pada tahun 1492 (Perbincangan terawal tomato dalam kesusasteraan Eropah muncul dalam herba yang ditulis pada tahun 1544 oleh Pietro Andrea Mattioli manakala buku masakan terawal yang ditemui dengan resepi tomato telah disiarkan dalam Naples dalam 1692, walaupun penulis telah mendapat resepi dari sumber-sumber Sepanyol.
Bahan-Bahan untuk Resepi Lasagna
(Untuk 6 orang)
300g daging dicincang (lebih senang kalau guna daging burger sebab berperisa)
1 botol prego (14oz)
2-3 batang saderi
Cendawan butang (sebanyak yang suka)
2 biji tomato (potong dadu)
1 biji lobak merah (dihiris halus)
1-2 sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
2-3 ulas bawang merah (dicincang halus)
2-3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sedikit lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Sekotak Lasagna segera (tambahkan lagi sekiranya guna dulang casserole besar - tidak perlu direbus dahulu)
3 cawan air (boleh tambah sekiranya tidak cukup)
2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum (boleh tambahkan lagi kalau perlu likatkan kuah)
1 paket keju Cheddar (115g) (apa-apa jenama pun boleh. Mozzarella pun boleh, tetapi Cheddar/ keju krim senang cair untuk dibuat)
Sos putih (Mozzarella sesuai untuk ditabur kemudian)
1-2 cawan susu segar (yang dalam kotak/ botol itu - boleh tambah kalau suka sos putih yang cair)
Sedikit garam dan lada hitam/ sulah untuk perasa
(Boleh tambahkan sayur-sayuran lain seperti capsicum, brokoli) atau
(Boleh juga masukkan kiub ayam untuk perasa tambahan)
Cara-Cara untuk Membuat Lagsana
1) Panaskan ketuhar pada suhu 180 °C.
2) Di atas dapur, panaskan minyak masak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau dan garing.
3) Masukkan cili boh dan menunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang.
4) Masukkan 3 cawan air tadi dan menunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun juga boleh, sebab tujuannya adalah untuk melembutkan kulit lasagna kemudian)
5) Masukkan Prego dan letakkan sedikit gula jika perlu.
6) Masukkan sayur-sayuran tadi dan menunggu sehingga mendidih, selepas itu padamkan api.
Cara-Cara untuk Membuat Sos Putih
1) Sediakan kuali dan panaskan dengan api sederhana.
2) Kemudian cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau sehingga sebati.
3) Alihkan kuali dari api dan masukkan susu. Kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah dipanaskan semula.
4) Masukkan keju dan kacau setiap masa. Masukkan garam sedikit dan selepas itu padamkan api dengan segera.
Cara-Cara untuk Menyediakan Lasagna
1) Sediakan dulang casserole, sapukan minyak dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bahagian bawah dulang.
2) Tuangkan sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tidak perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit sos keju tadi.
3) Selang-selikan dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang sos putih selebihnya ke atas kulit lasagna (pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi).
4) Bakar dalam ketuhar 180 °C selama 40 minit atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah menjadi lembut).
5) Untuk sos Prego, gunakan sos yang mempunyai tomato sebagai asas ramuan, asalnya gunakan tomato yang tulen dan bolognese herbs. Sos Prego amat memudahkan untuk membuat lagsana dalam masa yang singkat.
6) Kuah daging dan sos putih itu mampu melembutkan kepingan lasagna. Kalau lapisan lasagna yang paling atas itu lembut tetapi menggeleding, maknanya kena letakkan lebih kuah daging dan sos putih (curahkan sampai tidak ternampak langsung kepingan lasagna itu).
Tips: Bentuk lasagna selepas dipotong adalah tidak cantik dan lembik disebabkan keju yang cair tersebut masih panas dan susah dipotong. Kalau ingin memotong lasagna dengan cantik, kena menunggu keju tersebut telah sejuk sikit dan barulah memotong. Ataupun semasa masak sos putih itu, tambahkan tepung yang lebih untuk melikatkan kuah.
Kesimpulannya, Resepi Lagsana ini merupakan sejenis makanan yang berlapis-lapis. Setiap lapisan tersebut juga menpunyai jenis bahan-bahan yang berbeza, serta boleh digandakan menjadi dua mahupun tiga jenis kandungan makanan. Kandungan Lasagna tersebut boleh terdiri daripada empat lapisan, iaitu mi Lasagna, adunan keju, sos atau Mozzarella. Justeru dari segi nutrisi, kandungan Lagsana boleh dikatakan lengkap atau sempurna seperti sayur-sayuran, protein, karbohidrat, lemak dan sebagainya. Untuk orang yang makan sayur-sayuran sahaja, sayur-sayuran seperti lobak merah, cendawan dan tauhu boleh dipilih sebagai bahan ramuannya.
Lihat Juga..
Resepi Mee Kari
Resepi Mee Kari adalah antara makanan yang selalu dihidangkan adalah disebabkan rasa pedasnya yang dapat membuka selera. Resepi Mee kari dihiaskan dengan telur rebus, tauhu goreng, sawi celur, taugeh, cili merah, lemon/ limau kasturi, timun, daun sup, bawang goreng dan sebagainya. Tambahan lagi, resepi mee kari juga sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu yang berkunjung ke rumah.http://resepimeekari.blogspot.com/
Resepi Roti Jala
Resepi Roti Jala adalah sesuatu resepi makanan yang sangat istimewa dan merupakan makananan kegemaran Orang Melayu di Malaysia.Resepi roti jala turut akan menjadi pilihan pada perayaan istimewa dan biasanya dihidangkan dalam apa jua jamuan, keduri atau majlis penting, samada rasmi atau santai.http://resepirotijala.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment